Select Page

Procedura succesorală notarială

– Descrierea serviciului
Prin procedura succesorală notarială are loc transferul bunurilor unei persoane decedate către moștenitorii acesteia.
April 2025
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234

Unde se poate dezbate procedura succesorală notarială

Notarul public sesizat are obligaţia de a-şi verifica în prealabil competenţa teritorială. În cazul în care constată că succesiunea este de competenţa altui notar public, se desesizează.
Competența teritorială a notarului public este determinată de ultimul domiciliu respectiv, procedura succesorală va fi dezbătută de orice notar public ce își desfășoară activitatea în circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu

Dovada ultimului domiciliu se face cu certificatul de deces sau, după caz, cu hotărârea judecătorească declarativă de moarte, rămasă definitivă.

Cererea de deschidere

Procedura succesorală notarială se deschide la cererea oricărei persoane interesate, precum şi a secretarului consiliului local al localităţii în raza căreia se aflau bunurile defunctului la data deschiderii moştenirii.
În cererea de deschidere a procedurii succesorale vor fi menţionate:

  • datele de stare civilă ale defunctului;
  • numele, prenumele şi domiciliul moştenitorilor prezumtivi;
  • bunurile defunctului cu menţionarea valorii acestora, precum şi  pasivul succesoral.

Procedura succesorală

În cadrul procedurii succesorale, notarul public stabileşte calitatea moştenitorilor şi legatarilor, întinderea drepturilor acestora, precum şi compunerea masei succesorale.
Calitatea de succesibil şi/sau, după caz, titlul de legatar, precum şi numărul acestora se stabilesc prin acte de stare civilă, prin testament şi cu martori.
Bunurile ce compun masa succesorală se dovedesc prin înscrisuri sau prin orice alt mijloc de probă admis de lege.

În succesiunile care privesc bunurile comune ale autorului succesiunii şi ale soţului supravieţuitor, cotele de contribuţie ale acestora la dobândirea bunurilor şi asumarea obligaţiilor se stabilesc prin acordul moştenitorilor consemnat în încheierea finală sau, după caz, în actul de lichidare încheiat în formă autentică.

Declarațiile privind opțiunea succesorală

Declarațiile privind acceptarea moștenirii pot fi întocmite în formă autentică sau consemnate în încheierea de ședință întocmită la termenul respectiv.
Declarația de renunțare la moștenire se întocmește numai în formă autentică.

Certificatul de moștenitor

În urma dezbaterilor, notarul public va elibera un certificat de moștenitor ce atestă calitatea de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.
Certificatul de moştenitor face dovada calităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.

Certificatul de moștenitor suplimentar

Cu acordul tuturor moştenitorilor, notarul public poate relua procedura succesorală. Acest lucru va fi realizat în vederea completării încheierii finale cu bunurile omise din masa succesorală. Notarul public va elibera un certificat de moştenitor suplimentar.

Certificatul de calitate de moștenitor

La cererea moştenitorilor, notarul public poate elibera certificat de calitate de moştenitor, care atestă numărul, calitatea şi întinderea drepturilor tuturor moştenitorilor legali, cu respectarea procedurii prevăzute pentru eliberarea certificatului de moştenitor, exceptând dispoziţiile privind masa succesorală.

Certificatul european de moștenitor

Este un document emis în temeiul regulamentului nr. 650/2012, care se eliberează în toate procedurile succesorale în care moștenitorii sau executorii testamentari trebuie să își dovedească statutul ori să își exercite drepturile într-un alt stat membru.

Impozitul

Conform art 111 alin 3 Codul fiscal, pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Acte necesare

  1. Certificatul de deces al defunctului
  2. Acte de identitate ale succesibililor (cei ce urmează a moșteni)
  3. Acte de stare civilă din care să rezulte legătura cu defunctul (certificat de naștere, certificat de căsătorie, certificat de divorț/ hotărâre de divorț, dacă este cazul,  orice alte acte de stare civilă necesare)
  4. Declarațiile de opțiune succesorală (acceptare/ renunțare) – se pot efectua în cadrul procedurii, în cazul succesibilor aflați în același oraș
  5. Testament  – dacă există
  6. 2 martori care să îl fi cunoscut pe defunct, să poată să scrie și să aibă acte de identitate valabile
  7. Actele de proprietate ale bunurilor care fac parte din masa succesorală – (contract de vanzare, certificat de mostenitor, titlu de proprietate, contract de construire + procesul verbal de predare, contractul de imprumut + dovada achitarii integrale, facturi, certificat de înmatriculare al autovehiculului, extrase de cont  etc.)
  8. Încheierea de întăbulare, dacă există, în cazul imobilelor
  9. Extras de carte funciară pentru informare (pentru imobilele întăbulate)
  10. Act de concesiune pentru locul de veci + adeverință cu valoarea locului de veci eliberată de administrația cimitirelor sau de parohie
  11. Certificat de atestare fiscală pentru bunurile care fac parte din  masa succesorală
  12. Certificat eliberat de anaf pentru defunct, pe baza unei adrese eliberate de Notarul public

Alte informații

W

În funcție de particularitățile fiecărui contract pot fi necesare și alte documente suplimentare

W

Toate actele se vor prezenta de către solicitant în ORIGINAL