Contractul de închiriere
– Descrierea serviciului
Contractul este acordul de voinţe dintre două sau mai multe persoane cu intenţia de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic. Contractul de închiriere reprezintă contractul prin care una dintre părti – locatorul (proprietarul), se obligă să asigure locatarului folosința unui bun – să împrumute bunul său chiriașului pentru o anumită perioada de timp, primind în schimb o sumă de bani numită chirie.
Uzual în practică, contractele de închiriere se încheie cu privire la imobile, la încheierea unui astfel de contract fiind necesar în mod obligatoriu certificatul de performanță energetică a imobilului închiriat.
La încetarea locațiunii, locatarul este obligat să restituie bunul locatorului în starea în care s-a aflat în momentul încheierii contractului de locațiune.
Acte necesare
- Actele de identitate ale părților
- Certificat de căsătorie, dacă este cazul
- Dacă una dintre părți este persoană juridică:
– Hotarare AGA cuprinzând acordul asociaților cu privire la închirierea bunului,
– împuternicirea celui abilitat să semneze în numele societății,
– certificatul de înregistrare a societății la Registrul Comerțului,
– certificat constatator recent,
– certificat de atestare fiscală al persoanei juridice- similar în cazul altor entități- a se consulta notarul public, deoarece în funcție de speța concretă, cerințele pot să difere - Actele de proprietate ale imobilului și încheierea de întăbulare după caz.
- Certificat fiscal emis pe numele proprietarului eliberat de Adm. Financiară din care să rezulte că nu există datorii, pentru fiecare coproprietar în parte (dacă este cazul), cu privire la imobilul ce se închiriază ( dacă imobilul nu este întăbulat ) după caz.
- Extras de carte funciară pentru informare – se obține prin intermediul biroului notarial – dacă este cazul.
- Certificat de performanță energetică, emis de un auditor energetic atestat, pentru imobilele ce depășesc 50 mp
- Hotărârea de divorț, dacă este cazul
- Acte de stare civilă, dacă este cazul