Copii legalizate
Copiile legalizate din arhiva biroului notarial de pe actele emise de notarul public se eliberează numai părţilor, succesorilor şi reprezentanţilor acestora, precum şi celor care justifică un drept sau un interes legitim. Copiile certificate/legalizate eliberate din arhivele notariale sunt valabile 6 luni.
În vederea legalizării copiei unui înscris original întocmit într-o altă limbă decât cea română, acel înscris va fi tradus în limba română de un traducător şi interpret autorizat.
În cazul legalizării copiei de pe acte de identitate sau titluri de călătorie, în încheierea de legalizare se va menţiona scopul în care urmează a fi folosită copia.
Înscrisul a cărui legalizare se solicită va fi fotocopiat la biroul notarial. După caz, va putea fi utilizată copia furnizată de client pe care notarul public o va confrunta cu originalul. În cazul în care confruntarea copiei cu originalul înscrisului cere o pregătire de specialitate, copia se va elibera numai pe baza confruntării efectuate de către un expert desemnat de notar, potrivit legii. În acest caz, încheierea este semnată şi de expert.
Acte necesare pentru obținerea de copii legalizate
- Acte de identitate părţi
- Originalul sau un duplicat al documentului respectiv. Copiile se pot legaliza doar dacă dețineți originalul sau duplicatul actului. Legalizarea nu se poate realiza doar în baza unor copii simple sau legalizate.
- Cererea de legalizare (se va completa la notariat)