Contractul de comodat
– Descrierea serviciului
Contractul este acordul de voinţe dintre două sau mai multe persoane cu intenţia de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic. Contractul de comodat poate avea ca obiect orice fel de bunuri, mobile sau imobile. Partea care primește bunul are obligația de a-l păstra și conserva, precum și de a-l remite proprietarului la expirarea termenului.
Remiterea bunului este de natura contractului de comodat, acesta nefiind încheiat valabil fără remiterea materială a bunului. În caz contrar contractul poate fi recalificat. De asemenea, de natura contractului de comodat este remiterea gratuită, bunul fiind primit spre folosința în mod gratuit, făra a primi nimic în schimb, orice plată compensatorie folosinței, va transforma contractul de comodat într-un contract cu titlu oneros (închiriere).
Acte necesare pentru contractul de comodat
Autovehicul
- Acte de identitate ale părților
- Certificat de căsătorie, dacă este cazul
- Actul de proprietate, certificatul de înmatriculare și cartea de identitate a autovehiculului
- Certificat fiscal din care să rezulte că nu există datorii neachitate în legătură cu bunul care se împrumută
Imobil
- Acte de identitate ale părților
- Certificat de căsătorie, dacă este cazul
- Actul de proprietate al bunului
- Încheierea de întăbulare, dacă există
- Certificat fiscal din care să rezulte că nu exista datorii neachitate în legatură bunul care se împrumută ( la solicitarea notarului)
- Extras de carte funciară pentru informare (facultativ, în funcție de solicitarea notarului) – se obține prin intermediul biroului