Select Page

Procedura divorțului

– Descrierea serviciului
Competența în soluționarea cerererii aparține notarului de la locul încheierii căsătoriei, sau notarului de la ultima locuință comună a soților. Pentru procedura divorțului, soții trebuie să se prezinte personal în fața notarului public. Aceștia vor depune actele și vor semna cerera de divorț. În cazul în care unul dintre soți nu se poate prezenta la depunerea cererii, el poate fi reprezentat de către un mandatar cu procura specială și autentică- atenție- procura este valabilă exclusiv pentru depunerea cererii, iar nu pentru semnarea documentelor finale.
Divorțul la  notar este condiționat de înțelegerea soților cu privire la:

  • divorț;
  • numele pe care îl vor purta după desfacerea căsătoriei ;
  • situația copiilor minori.

Divorțul în cazul în care există copii minori

În cazul în care există copii minori, din căsătorie, adoptați sau din afara căsătoriei ( prin aceasta se înteleg acei copii comuni ambilor soți, rezultați din conviețuirea lor anterioară încheierii căsătoriei, iar nu copiii fiecarui soț, rezultați din alte relații), între soți trebuie să existe o înțelegere referitoare la următoarele aspecte :

  • exercitarea autorității părintești în comun
  • stabilirea domiciliului fiecărui copil
  • modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre soțul separat și fiecare copil
  • modalitatea de contribuție a soților la cheltuielile de creștere, educare și pregătire profesională a fiecărui copil .

De asemenea , dacă minorii sunt în varstă de cel puțin 10 ani, ei vor fi audiați, în conformitate cu prevederile art 264 NCC, în prezența ambilor părinți. În plus, odată cu depunerea cererii, notarul public va sesiza autoritatea tutelară de la locul în care domiciliază copiii în vederea efectuării unei anchete psihosociale.
Pentru divorțul cu copii minori, se va încheia o convenție autentică referitoare la acordul soților în privința minorilor, convenție a cărui număr se va trece în certificatul de divorț.

Toate cazurile de divorț la notar

În toate cazurile de divorț la notar, legea prevede un termen obligatoriu, de minim 30 de zile, în care părțile se pot răzgandi. Termenul nu mai poate fi prelungit decât în cazuri speciale, precum ar fi de exemplu, cazul divorțului cu copii minori, dacă nu a putut fi audiat minorul sau nu a fost realizată ancheta psihosocială.

La expirarea acestui termen părțile sunt obligate să se prezinte personal. Dacă stăruie în divorț și dacă se menține acordul lor cu privire la  cele prezentate anterior, divorțul se pronunță pe loc, eliberându-se certificatul de divorț.
În cazul în care soții nu se prezintă, divorțul nu va mai fi pronunțat iar soții vor rămâne căsătoriți. Dacă foștii soți doresc, se poate încheia, imediat după emiterea certificatului de divorț și actul de lichidare a regimului matrimonial. De asemenea, se poate încheia și un act de partaj al bunurilor comune.

April 2025
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234

Acte necesare în procedura divorțului

A. DIVORŢ FĂRĂ COPII MINORI

  1. actele de identitate ale soților
  2. certificatele de naștere ale soţilor
  3. certificatul de căsătorie al soţilor

B. DIVORŢ CU COPII MINORI

  1. actele de identitate ale soților
  2. certificatele de naștere ale soţilor
  3. certificatele de naștere ale copiilor minori
  4. certificatul de căsătorie al soţilor

Alte informații

W

În funcție de particularitățile fiecărui contract pot fi necesare și alte documente suplimentare

W

Certificatul de căsătorie în original se păstrează la dosarul cauzei până la soluţionarea acesteia

W

Toate actele se vor prezenta de către solicitant în ORIGINAL